"No 2017 was produced, so after the 2016 I tasted a while ago, we jump to the 2018 La Dama, vinified by Enrique Basarte and Elisa Úcar andblended and bottled by Raúl Pérez, the new owner of the project. Theyalways look for a more delicate expression of Garnacha from selectedstonier plots of old head-pruned and dry-farmed vines in the village ofSan Martín de Unx that are worked organically and biodynamically but arenot certified. The wine is stunning, elegant and aromatic, with depth,complexity and grip. It's incredibly young and expressive and doesn'tshow its age at all; it has a refined nose and is quite fruit-driven andfloral, with very integrated oak (like never before), supple flavors andvery fine tannins. It has good ripeness and contained alcohol (13.8%)and good freshness and acidity (with a pH of 3.46 and 6.3 grams oftartaric). 10,000 bottles were filled in October 2022."
Dieser reinsortige Garnacha ist das Ergebnis höchster Weinbaukunst. Edler Duft von Granatapfel, Mandeln, Thymian, Rosmarin, Bergamotte. Am Gaumen seidig, feinste Konturen, sehr präzis, tiefgründig, facettenreich, frisch und subtil. Ein Genuss mit einem herzhaften Risotto, einem Wolfsbarsch oder mit Wachteln. Vorab dekantieren.
Eine sympathische Boutique-Kellerei, gegründet von den beiden Garnacha-Liebhabern Elisa Úcar und Enrique Basarte. In aufwändiger Kleinarbeit haben die beiden Gründer über Jahre hinweg verschiedene Parzellen mit sehr alten Garnacha Rebbeständen zusammengekauft. Inzwischen verfügt Domaines Lupier über 27 Parzellen, verteilt auf 17 Hektaren. Das Weingut wurde 2022 von Raúl Pérez übernommen, welcher es mit der gleichen Hingabe weiterführt. Aus den sehr alten Reben werden zwei äusserst filigrane, kühle Garnachas gekeltert.<br/><br/><br/>