"From 60+-year-old vines, the 2020 Sankt Margarethen Blaufränkisch offers an intense, coolish and spicy yet not very charming or fruityrather than leafy bouquet with nettle and dark, wild berry aromas. Thisis a pure terroir expression that is still thrifty in its fruit aromasbut fascinating in its flavors, which are reminiscent of the earthy andleafy flavors of a garden worked in a European spring. On the palate,this is a full-bodied, rich and powerful yet vital and saline red winewith firm and biting yet pretty fine tannins. The fruit is elegant andjuicy yet the finish is still untamed and asking for more bottle aging.This red comes from slatey, calcareous, sandy and gravelly gneiss soilsand is, like always, a slow starter, but it already shows sustainablesalinity. 13.5% stated alcohol. Diam cork. Tasted in April 2023."
In der Nase floral, fruchtig, viel Würze, mineralisch, erdig, je mehr Luft dazu kommt, desto spannender wird der Wein. Am Gaumen trocken, vielschichtig, Lorbeer, Wachholder, rote Beeren, bisschen Tabak, viel Spannung, Tiefgründig und mineralisch.
Das rund 11 Hektaren umfassende Familien-Weingut mit besten Lagen in den Gemeinden St. Margarethen und Zagersdof wird von Rosi Schuster und ihrer Familie bewirtschaftet. Ein Grossteil der Rebfläche sind mit den heimischen Sorten St. Laurent und Blaufränkisch bepflanzt. Diese liegen im und am Rande des Naturschutzgebietes, was die Familie seit jeher anspornte, möglichst schonend mit der Natur und den Ressourcen umzugehen. Seit 2004 wird das Weingut von Rosi Schusters Sohn Hannes geführt, der nach biodynamischen Richtlinien überwältigend finessenreiche, eigenständige und lagerfähige Top-Rotweine keltert.