In 1977, Sandrine's grandfather was one of the first vignerons to plant Païen (a.k.a. Heida or Savagnin) in the French-speaking part of theValais. Sandrine still cultivates the old plot that is planted withgreen and yellow Savagnin. Her organically farmed 2018 Païen LesBernunes opens with a deep, intense and concentrated bouquet with a deeplayer of crushed stones and delicately aromatic ripe fruit aromas.Full-bodied, lush and round, with fine tannins rather than vibrantacidity like the Petite Arvine, this is rich and almost oily-texturedSavagnin with a long and tannic finish that is still tight, with tanninsthat seem to be slightly greenish. This Païen has some features of redwine, like what you find in serious Gewürztraminers, and I'd recommendwaiting another year or two before serving the 2018. Tasted in January2020.
Caloz ist eine sympathische Familien-Domaine, die 1960 von Grossvater Fernand gegründet wurde. 1987 konnten AnneCarole und Conrad die Führung übernehmen und seit ein paar Jahren ist die älteste Tochter Sandrine, studierte Önologin, für die Kelterung der Weine verantwortlich. 2019 wurde der Familie von der Weinzeitschrift Vinum der Titel Bio-Winzer des Jahres verliehen. Ihre Weine sind fantastisch rein, fruchtbetont und strahlend klar vinifiziert.