"The 2020 Horizonte de Exopto Blanco is mostly from Ábalos but now also has the grapes from new plots he purchased in Baños de Ebro, 75-year-oldViura, so the volume grew to 7,000 bottles. He went for a more oxidativevinification, trying to gain in texture, and the final blend of 80%Viura and 10% each Malvasía Riojana and Garnacha Blanca only reached 13%alcohol in this "tropical" vintage of heat and rain. It has a clean noseof white fruit and flowers and a touch of pollen and dried flowers,chamomile and verbena. It's serious and dry, with some austerity in thepalate. All of the grapes fermented together with indigenous yeasts,starting in stainless steel and finishing in French barriques (20%),concrete eggs (20%) and oak foudre (40%), the novelty since the previous year, the use of a 4,000-liter oak foudre that delivered moderateoxidation. It was bottled in September 2021."
12 Monate in gebrauchten französischen Barriques und im Betontankgereift.
Hinweis
Enthält Sulfite
85% Viura, 10% Garnacha Blanca und 5% Malvasia. Die Reben sind zwischen 50 und 80 Jahre alt. Kamille, Mandeln, Lindenblüten, Honig, frische Kräuternoten. Am Gaumen geradlinig, frisch, kompakte, jugendliche Konturen und mit einem mineralischen, leicht bitteren Finale. Ein exzellenter, weisser Essbegleiter.
Der sympathische Quereinsteiger Tom Puyaubert stammt aus Bordeaux und kam ursprünglich für den Vertrieb von französischen Barriques nach Spanien. Beim täglichen Kontakt mit den besten Önologen des Landes packte ihn die Faszination für Wein und speziell für die Region Rioja. 2003 gründete er seine eigene<(>,<)> kleine Bodegas in Laguardia. Seine Riojas sind herrlich frisch, saftig und wunderbar unkonventionell.