One of two new single-vineyard reds, the 2017 El Espinal comes from a plot in San Vicente de la Sonsierra at 650 meters in altitude, on sandysoils with clay and limestone surrounded by pine trees. Theparticularity here is that Maturana Tinta (a.k.a. Castests, a relativeof Carmenere) was regrafted on Garnacha some 25 years ago, and this is avarietal Maturana, which is quite rare. It fermented in 225-literbarrels and matured in 600-liter barrels for 15 months. There is moreconcentration and more of everything, including the peppery and herbalaromas, and a pungent note of freshly cracked back peppercorn on thepalate. It's a more powerful and long-lived year, and it's impossible toguess as Rioja because the profile is completely Atlantic and would foolalmost everybody in a blind tasting. So, it's not for you if you hatethe herbal character of the Bordeaux wines. 1,200 bottles were filled inMarch 2019.
Dark-violet flowers, spiced earth and an array or ripe cassis and dark plums that lead to a palate that has a gently herbal edge to the plushdark plums and berries. Drink or hold.
Für 15 Monate in Barriques und 600 Liter Eichenfässer gereift.
Die Reben sind rund 30 Jahre alt und gedeihen auf rund 650 Metern Höhe. Tiefes Purpurrot im Glas, in der Nase zeigt sich ein recht vielschichtiges Aroma von dunklen Beeren, Pflaumen, weissem Pfeffer, Rosmarin und Oregano. Am Gaumen sehr ausgewogen, präsente stützende Säure, saftige und reife Tannine, kräftiger Körper und ein langanhaltender Abgang. Ein grossartiger Weingenuss der Traubesorte Maturana Tinta.
Der sympathische Quereinsteiger Tom Puyaubert stammt aus Bordeaux und kam ursprünglich für den Vertrieb von französischen Barriques nach Spanien. Beim täglichen Kontakt mit den besten Önologen des Landes packte ihn die Faszination für Wein und speziell für die Region Rioja. 2003 gründete er seine eigene, kleine Bodegas in Laguardia. Seine Riojas sind herrlich frisch, saftig und wunderbar unkonventionell.